Warning: fopen(/srv/sites/news.ele.bg/www/wp-content/plugins/simply-poll/log): failed to open stream: Permission denied in /srv/sites/news.ele.bg/www/wp-content/plugins/simply-poll/lib/logger.php on line 27 Ревю на два модела цифрови декодери NOTONLYTV
От: |юли 19, 2013 14:59

Ревю на два модела цифрови декодери NOTONLYTV

Цифрови тунери

В предишната ни статия, посветена на цифровизацията в България, ви запознахме подробно какво представлява преминаването от аналогова към цифрова ефирна телевизия, какво ни е нужно, кога ще се случи и колко струва. Ако приемате  ефирна аналогова телевизия (гледате телевизия, ползвайки антена), ще ви е необходим телевизор с вграден цифров тунер и MPEG-4 декодер, за да гледате цифрова ефирна телевизия. Ако телевизионният ви приемник няма такъв тунер, трябва да включите допълнителен външен MPEG-4 декодер (set-top box) за приемане на цифровия сигнал. В тази статия ще ви запознаем с два модела цифрови декодери, както и как се работи с тях.

SCART Декодер

И двата модела, които ще разгледаме са на компанията NOTONLYTV, но дори да разполагате с декодер от друг производител, принципа е еднакъв. Първият модел разчита на SCART връзка с телевизор. Какво е SCART – съкращение от Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs – стандарт за пренос на аудио и видео съдържание с произход от Франция, който се използва от началото на 1980 година. Всеки телевизор, произведен през последните 30 години разполага с SCART порт, който се състои от 21 пина и се намира на гърба на телевизора.

SCARTЦифровият декодер на NOTONLYTV се закача директно на SCART порта като може да върти основното си тяло в радиус от 180 градуса, за да може да бъде поставен по-лесно. На корпусът можем да видим вход за антена, от която се получава сигнала. След като сигналът е получен, то бива обработен (декодиран) и изпратен към телевизора посредством SCART интерфейса. Този модел поддържа стандартно SD качество на картината, но не се поддържа HD качество с висока резолюция. Декодерът разполага и с mini USB порт, както и mini USB – USB кабел в комплекта, който позволява използването на стандартна USB флашка или включването на външен хард диск. По този начин декодерът може да възпроизвежда мултимедийни файлове като снимки, музика и филми като е важно да се отбележи, че се поддържат субтитри на български език.

За управление на цифровия тунер е включено дистанционно в комплекта, но как ще се работи с него след като декодера е закачен на гърба на телевизора? NOTONLYTV са се погрижили като са включили инфрачервен приемник за декодера, който се свърза с кабел за декодера. Ясна представа можете да добиете от нашите снимки. От самото дистанционно могат да се търсят и сменят канали, да се управлява нивото на звука, да се пускат мултимедийни файлове от USB както и да се записва в реално време видео. Ако гледате някой футболен мач, чрез декодера можете да го запишете на вашата USB флашка и да го гледате отново по-късно. Тъй като този декодер не поддържа HD висока резолюция, то се използва стандартна SD.

Снимки на SCART декодера

Цифров декодер Цифров декодер Цифров декодер Цифров декодер

По време на нашите тестове използвахме различни антени – от тези, които стоят от години по мазетата, до нови предложения като тази антена на Philips. Благодарение на малките си размери и директното закачане на гърба на телевизора, компактния декодер много ни впечатли като е идеално решение за използване на вили, които се използват за почивка и не се обитават постоянно. След като стартирате за първи път декодера е нужно да пуснете автоматичното сканиране на канали, за да се намерят всички налични канали. Ефирният сигнал не е еднакво силен на цялата територия на България, така че е възможно в някои райони да не са налични всички канали. За момента най-много канали има на територията на София. Важна е и самата антена, защото тя приема сигнала, както и къде е поставена. От нашите тестове останахме доволни от качеството на картината въпреки, че това не зависи много от декодера. Компактното устройство не приема директно сигнала, то само го преработва и го предава към телевизора.

SCART декодерът поставен на телевизор

Цифров тунер Цифров тунер

HDMI декодер

Вторият модел на NOTONLYTV, който ще разгледаме, препокрива основните функции на първия модел, но има и някои подобрения. Като за начало да започнем с външния вид – декодерът представлява отделно устройство, което не се закача за гърба на телевизора, а се свързва посредством кабел. Поддържат се два интерфейса за връзка – добре познатия SCART, както и по-модерния HDMI, който наследява поостарелия SCART и позволява преноса на цифров сигнал. Имате два избора как да свържете декодера с телевизора. По-новите телевизори, както и монитори използват HDMI стандарт, който позволява и преноса на HD видео с висока резолюция. Един от плюсовете на този декодер е, че можете да гледате видео с по-качествена картина. Засега от ефирните канали само БНТ излъчва в HD качество, но с течение на времето всички канали ще преминат към HD. За прием на сигнал отново се използва стандартен вход за антена, но няма SCART или HDMI кабел включен в комплекта. Ако не разполагате с такъв, ще е нужно да си закупите отделно.

Снимки на HDMI декодера

Цифров HDMI декодер Цифров HDMI декодер Цифров HDMI декодер

Декодерът разполага със стандартен USB порт, който позволява използването на флашки и външни хард дискове било то за възпроизвеждане или за запис. Поддържат се телетекст и субтитри на български език, както и електронен ТВ гид (EPG) за изписване на информация (какво се излъчва в момента, кога е започнало и кога ще свърши).

Видео

От следващото видео можете да добиете по-точна представа как се работи с цифров декодер. Използвали сме втория модел на NOTONLYTV като сме го включили чрез HDMI кабел към монитор, а за приемане на сигнал използваме гореспоменатата антена на Philips.

Прочетено 5 411 пъти
Warning: Illegal string offset 'id' in /srv/sites/news.ele.bg/www/wp-content/themes/cadabrapress/comments.php on line 4

2 мнения

  • Имам втория декодер и забелязох, че информацията какво дават в момента и какво следва по текущия канал, не се обновява. Информацията се изтегля при първото включване на канала и после си стои една и съща, а вече са започнали други предавания. Ако някой знае дали може да се оправи?

  • може да…. като изчакаме софтуерния отдел да го фиксне

Мнения